BLOG

Windows 11: totul despre noile functii ale sistemului de operare

Windows 11: totul despre noile functii ale sistemului de operare

Aplicații Android, Snap Layouts, Widgets și multe alte funcții noi vor fi implementate pe PC odată cu actualizarea Windows 11 de la Microsoft.

Windows 11 va avea un design nou și va veni cu o grămadă de funcții menite îți eficientizeze computerul și să te ajute să fii mai productiv, indiferent dacă utilizezi laptopul sau tableta acasă ori la birou. Mai jos vei regăsi cele mai noi funcții pe care le oferă Windows 11, precum și modul în care le vei folosi, pe baza a ceea ce a demonstrat până acum Microsoft.

Cum să utilizezi noile funcții din Windows 11

Aplicații Android

Aplicațiile Android vor fi integrate în mod nativ prin noul magazin Microsoft – o schimbare pe care utilizatorii acestui sistem de operare o așteaptă de ani de zile. Deși puteai accesa aplicații Android de pe un computer cu Windows 10 în anumite cazuri (de exemplu, dacă dețineai un telefon Samsung Galaxy), cu Windows 11 ai posibilitatea de a le descărca direct pe propriul PC.

Aplicațiile Android se vor regăsi în magazinul Microsoft, prin Amazon Appstore. Asta înseamnă că va trebui să descarci Amazone Appstore pentru a accesa cele 500.00 de aplicații disponibile, inclusiv Disney Plus, TikTok, Netflix, Pinterest, Uber și multe altele. Cu toate astea, nu vei putea accesa fiecare aplicație Android care se găsește în Google Play Store.

Pentru început, va trebui să descarci Amazon Appstore și să te conectezi sau să creezi un cont nou. Apoi, vei putea căuta aplicații fie gratuite, fie plătite – așa cum poți face pe orice altă platformă. Aplicațiile Android vor fi integrate în bara de Start și vor apărea, de asemenea, în Taskbar (bara de activități).

Widgets

Windows 11 va adăuga widget-uri interfeței – un feed personalizat bazat pe Inteligență Artificială, care îți va arăta informații precum știri, vreme, evenimente din calendar, liste de sarcini și fotografii recente. Widget-urile sunt similare cu o funcție intitulată “News & Interests”, regăsită într-o actualizare recentă a Windows 10. 

Vei găsi butonul pentru widget-uri în Taskbar-ul proaspăt reproiectat. Atunci când vei face click pe acesta, va apărea un panou în partea stângă a ecranului pe care vei vedea o serie de widget-uri care îți vor oferi instant informațiile pe care le cauți. De asemenea, poți extinde panoul pe tot ecranul.

Microsoft Teams

Windows 11 va integra platforma de chat Microsoft Teams direct în sistemul de operare, facilitând accesul pentru utilizarea zilnică. Te vei putea conecta cu persoane în Teams atât pe Windows, cât și pe Android, Mac sau iOS.

Teams va apărea de acum în Taskbar. Tot ce trebuie să faci e să dai click pe pictograma Teams pentru a porni un tool de Chat, iar de aici vei avea de ales între a trimite un mesaj, un sms sau un apel vocal sau video către unul din contactele tale. Fă click pe Meet sau Chat pentru a alege pe cine dorești să contactezi. Mai poți de asemenea să deschizi versiunea completă Microsoft Teams făcând click pe caseta din partea de jos a ecranului Chat.

Desktops

Windows 11 îți va permite să creezi mai ușor desktop-uri virtuale separate și să le personalizezi cu imagini de fundal diferite, astfel încât să poți crea un desktop separat pentru uz personal, serviciu, scoală, jocuri și multe altele, și să poți comuta cu ușurință între ele. Acest lucru este similar cu funcția de virtual desktop din MacOS.

Snap Layouts

Atunci când lucrezi în mai multe ferestre deschise, Windows 11 îți va permite să le aranjezi în diferite feluri pe ecran, și va salva toate acele ferestre în aceeași ordine.

Când deschizi o fereastră nouă, vei vedea un buton care arată ca un pătrat în colțul din dreapta sus, între butonul X și cel de minimizare. Fă click pe acesta pentru a vedea diferitele opțiuni de layout disponibile pentru fereastra respectivă și selectează-l pe cel potrivit, alături de poziția în care dorești să plasezi fereastra în layout.

Snap Groups

Snap Groups reprezintă setul de ferestre deschise pe care le-ai salvat în Snap Layouts. Poți accesa Snap Groups cu ușurință, din Taskbar. Plasează cursorul în bara de activități și vei vedea diferite grupuri de site-uri și aplicații pe care le-ai creat. Tot ce trebuie să faci e să dai click pe cel pe care dorești să îl deschizi din nou din întregul grup. 


În plus, Microsoft a pregătit și câteva surprize pe partea de web development. Microsoft are un nou tool, intitulat PWABuilder3. Prin intermediul acestuia, poți crea o aplicație web progresivă (PWA – Progressive Web App) dintr-o aplicație web, în doar câteva minute. De asemenea, acest tool te va informa dacă aplicația ta e gata pentru Microsoft Store.