BLOG

Ce ar trebui să știi despre optimizarea pentru motoarele de căutare?

Ce ar trebui să știi despre optimizarea pentru motoarele de căutare?

Seo ( Search Engine Optimization) este optimizarea site-urilor web pentru motoarele de căutare, cu scopul de a crește vizibilitatea în rezultatele de căutare organice pentru anumite cuvinte cheie. SEO bine implementat se traduce printr-un trafic sporit și conversie pe site.

Ce este SEO?

SEO, cunoscut și sub denumirea de poziționare a paginii, include optimizarea site-ului web și alte activități de marketing legate de adaptarea la cerințele Google și a acelor factori care afectează clasarea pozițiilor în SERP( Search Engine Result Page). Este un proces care vizează îmbunătățirea site-ului web, astfel acesta să genereze trafic organic valoros bazat pe cele mai bune fraze cheie pentru o anumită industrie, iar agențiile oferă servicii de optimizare SEO la care poți apela, dacă îți dorești să fii cu un pas înaintea concurenței. 

SEO și poziționarea site-ului – sunt aceleași?

Părerile sunt împărțite, căci unii specialiști cred că acești termeni sunt folosiți interschimbabil, alții cred că SEO este doar despre optimizarea site-ului, ca unul dintre elementele de poziționare alături de link building și analytics.

În lume, SEO este considerat ca o activitate menită să crească vizibilitatea în rezultatele căutării organice. Ținând cont de împărțirea în SEO on- page și off- page, se poate spune că această teorie nu este adevărată, ceea ce înseamnă că aceste concepte de SEO și poziționarea site-ului sunt aceleași și înseamnă marketing pe internet, ceea ce va conduce la poziții stabile și înalte în SERP.

SEO și SEM, pe de altă part, sunt două concepte diferite. SEM este un termen mai larg. SEO înseamnă marketing în motoarele de căutare, iar SEM include activități care vizează obținerea de trafic din rezultatele căutării gratuite și plătite( publicitatea Google Ads).

Ce implică activitățile SEO?

Optimizarea SEO necesită o serie de servicii de optimizare SEO on page și off page, care fac ca un site web să fie mai vizibil pe Google și mai util pentru utilizatori. SEO on page este ceva asupra căruia ai control deplin și total, în timp ce acest lucru nu poate fi posibil mereu când este vorba despre SEO off page.

  • SEO on page

SEO on page este procesul de personalizare a unui site web pentru motoarele de căutare. Activitățile includ optimizarea conținutului, îmbunătățirea structurii și a aspectelor tehnice( optimizarea codului sursă HTML) al paginii.

Este un element cheie al poziționării, deoarece ajută motoarele de căutare să indexeze și să înțeleagă conținutul și structura unui site web și, în consecință, să le afișeze în rezultatele căutării afișate de motorul de căutare pentru cele mai populare interogări.

  • SEO off page

În timp ce SEO on page se concentrează pe optimizarea site-urilor, adică îmbunătățirea calității site-urilor web, SEO off page se concentrează pe utilizarea altor factori care afectează clasamentul căutării. Printre aceste activități se pot menționa: link building, semnale sociale și comportamentul utilizatorilor pe site sau încrederea în domeniu( construirea unei imagini de marcă). Multe dintre ele pot fi influențate dacă, de exemplu, se obțin multe backlink-uri valoroase. 

În concluzie, amintește-ți că factorii SEO funcționează în sinergie. Titlurile bine optimizate nu vor compensa lipsa de optimizare a conținutului de pe site. Sau viteza bună nu va ajuta dacă motoarele de căutare nu pot indexa paginile cu ușurință. De aceea, o abordare cuprinzătoare a SEO este atât de importantă.